Ванковска: Сега ќе имаме албанизација по скапа цена

Loading...

Фрчкоски синоќа кажа дека мултиетничката демократија била скапа работа. И тоа е точно! Прашањето е дали македонските граѓани со албанска националност ќе бидат побогати ако парите бидат двојазични (како што откри Бујар Османи)? Дали сите ќе бидеме побогати и посреќни ако се воведат и нови институции, инспекторати и казнени мерки за непочитување на албанскиот јазик?, напиша на својот ФБ профил универзитетската професорка Билјана Ванковска.-Една работа е да им овозможиш на граѓаните употреба на мајчиниот јазик за да си ги остварат личните права, ама друга работа е за инает или со задни намери да ја менуваш конституцијата на државата! Се разбира, и јас не сум го видела целиот закон и што тој точно предвидува, но ако БУјар зборува за „член 8“ од Законот кој го напишале исклучиво албанските партии и кој не бил предмет на преговори, бидејќи бил УСЛОВ за коалицирање, тогаш 20 луѓе го киднапирале Парламентот, а оние 100 се само папети кои треба да изгласаат нешто напишано од Осман Кадриу и одобрено од неколку албански партии, напиша Ванковска.
Размислувам, додава Ванковска, зарем не е понижувачки за Албанците тоа што како голема победа на ДУИ (која беше фактички поразена токму од мнозинството Албанци) се претставува внесување на албански називи за парите, полициските и армиските ознаки, и сл.?
-Нели тоа ги прави неуки – демек само тие воопшто не го знаат македонскиот јазик, јазикот кој го знаат сите останати 75% од населението? И така, наместо декриминализација на власта, сега ќе имаме албанизација по скапа цена – и во смисла на буџетски издатоци и во смисла на продлабочување на сегрегацијата и нетрпеливоста, пишува Ванковска.
-Една работа е да им овозможиш на граѓаните употреба на мајчиниот јазик за да си ги остварат личните права, ама друга работа е за инает или со задн

loading...