Ве фати ГРЧ во вода? Еве како да си ПОМОГНЕТЕ!

Loading...

Грчењето на мускулите знае да не изненади во најразличнни ситуации, но посебно е незгодно кога ќе се случи во вода.До грч може да дојде сред едноставно истегнување во кревет или при голема физичка активност, но тоа што се случува во телото е исто – често болна,неконтролирана контракција на мускулите. Доколку ова ви се случи во вода, важно е да останете смирени и да се сетите на основите на самоспаување.
Познавање на техниката за самоспасување е потребна за сите – да се удави може и најдобриот плицач.
Одржување на површина
Водителка на служба за спасување, не потсетува на Архимедовиот закон – Архимедова сила или потисок е силата со која флуидот дејствува на потопеното тело во него, настојувајќи да го истисне телото од него. Така тој закон е основна техника на самоспасување која овозможува задржување на површината, отстранување на други опасости и чекање на помош.
Најлесно можете да се одржувате со лежење на грб.

Спречување на грчот
Пливачите можат при долг престој во вода да добијат грчеви на мускулите поради студ или напор. Додека чекате помош, можете и самите да си помогнете. Докторката советува:
Ширете го (извлекувајте) мускулот 10-15 секунди, со повторување, се додека не помине грчот.До грч може да дојде сред едноставно истегнување во кревет или при голема физичка активност, но тоа што се случува во телото е исто – често б

loading...