Велес и денес на нозе „За заедничка Македонија“

Loading...

Граѓанската иницијатива „За заедничка Македонија“ денеска во Велес организира мирен протест, кој започна пред споменикот на Панко Брашнаров во новиот дел на Велес, продолжи низ главната велешка улица „Благој Ѓорев“ се до Младинскиот парк.Учесниците во програмата од сите возрасти мирно и достоинствено ја искажаа својата решеност да истраат во напорите за зачувување на унитарноста на Република Македонија, во одбрана на Уставот, името, грбот и знамето на државата.
Александар Кукулев новинар и публицист, од собирот порача дека не се против ниту еден етникум кој живее во Македонија.
– Но, ние сме против редефинирање на Македонија во бинационална држава. Ние немаме право да ги омаловажиме културните особености на Србите, Бошњаците, Ромите, Власите и сите останати наши сограѓани. Тука сме за да бидеме силно обединети, за Македонија унитарна заедничка држава на сите кои живеат во неа и единствениот модел кој има шанса и со кој може заеднички да зачекориме во иднината подобра за сите. Македонија е единствениот интерес на сите нејзини граѓани, затоа сме тука и ќе бидеме тука се додека е потребно, порача Кукулев.
Со свои стихови за Македонија настапи писателката Олга Навечева и КУД „Керамичар“ изведе македонски ора. Химната на Македонија ја отпеаја младите музички ѕвезди од Велес, Мики Секуловски и Орхидеја Дуковска.Учесниците во програмата од сите возрасти мирно и достоинствено ја искажаа својата решеност да истраат во напорите за зачувување на унитарноста на

loading...