Венчален лист продаден за 437 500 евра!

Loading...

Венчалниот лист на францускиот император Наполеон Бонапарта и Жозефина Боарне е продаден на аукција за 437 500 евра.Венчалниот лист пред продажбата беше проценет на 80 000 до 100 000 евра. Документот на вчерашната аукција во Париз, беше купен од страна на парискиот Музеј на писма и ракописи.
Наполеон и Жозефина се венчаа на 18-ти март во 1796 година. Во 1804 година, во париската катедрала Нотр Дам, тој се прогласи за крал на Франција.
После разводот во 1810 година, Жозефина остана со титулата императорка, а Наполеон се венча со Марија Луиз, со која имаше 2 сина.Венчалниот лист пред продажбата беше проценет на 80 000 до 100 000 евра. Документот на вчерашната аукција во Париз, беше купен од страна на париски

loading...
Loading...