Видео: Американците имаат авион за „судниот ден“

Loading...

Како да ги спречите бројните опасности кои се појавуваат при авионските летови, како што се катастрофи, војни, нуклеарни или терористички напади? Решението за тоа го имаат Американците, кои создадоа посебен модел на авион за „судниот ден“.Се работи за моделот, кој всушност е адаптација на Боинг 747, а се вика E-4B NAOC.
Составен е од 3 нивоа и може да прими 112 патници. Горното ниво е управувачко, средното се состои од конференциска сала, сала за проекции, кабинет за операциски тим и простории за одмор. Централниот има соба за состаноци и канцеларија за контрола на комуникациите, додека долното ниво е резервирано за сигурносните уреди, додатна и посебна опрема за потенцијална опасност.

Во случај на војна, E-4B станува „летечки Пентагон“, кој со својата опрема може да управува со војската и нуклеарното оружје, како и комуникација со било кого и било каде во светот.
Овој авион често се споменува во многу теории на заговор бидејќи постои тврдење дека во него бил сместен командниот центар за координирање на нападите од 11 септември.  
Се работи за моделот, кој всушност е адаптација на Боинг 747, а се вика E-4B NAOC.
Составен е од 3 нивоа и може да прими 112 патници. Горно

loading...
Loading...