ВИДЕО: Документарецот кој ја шокираше Грција

Loading...

Документарецот кој ја шокираше Грција бил емитуван од страна на грчката телевизија TV SKAI кој е достапен и со превод на англиски јазик.Во овој документарец се зборува за далечната историја на Грците, односно за вистината за создавањето на Грчката држава во 19-от век.
Создавањето на „најдревната нација на светот“ е составена од еден куп лажни факти, избришани податоци и манипулација со древното наследство.
Какво влијание имала Германија врз нив и која била улогата на Православната Црква, се само неколку докази кои се сервирани на јавноста благодарение на ова видео.
Секако, уште во минатото, за да се избегне вознемирувањето и распуштањето, основаното царство на Грција, вбројува моќни алатки за обединување. Една од нив била и Православната Црква.
Христијанскиот идентитет продолжил да се обединува со останатите повеќе отколку обожувањето на антиката, каде во 1833-та година Грците имале можност за формирање на афтокефална Црква која ќе служела на Кралската Круна.
Тука веќе започнува потребното поедноставување на приказната за улогата на Православната Црква во револуцијата од 1821-та година. Оваа приказна донекаде се обидува да даде идеа дека црковните лидери биле едногласни во корист на револуцијата и неколку пати тие не го подржале востанието против османлиите поради нивни тактички причини.
Требало од далечната 1821 година да поминат скоро еден ипол век, две балкански војни, две светски војни, додека ние се потсетиме на грчкиот идентитет и тоа на интернационален преден план со современа дефиниција.
Ова е само мал дел за кое се говори во видеото кое цела Грција ја крена на нозе.
Но, уште многу преспективи треба да се анализираат подобро отколку сега, но благодарение на ова видео се добива една општа идеја што се случило со историјата на Грција.Во овој документарец се зборува за далечната историја на Грците, односно за вистината за создавањето на Грчката држава во 19-от век.
Создав

loading...
Loading...