Видео: Историското ВМРО прогласено за една од најопасните герила единици

Loading...

Гледано од страна на идеологијата и желбата за револуција, луѓето низ историјата често се здружувале во групи со цел да извршуваат некои возвишени и благородни цели. Гледано од страна на идеологијата и желбата за револуција, луѓето низ историјата често се здружувале во групи со цел да извршуваат некои возвишени и благородни цели. А кога тоа ќе се случи организациите наречени герила се впуштаат во некои ужасни тактики, кои се прилично опасни. Ваквите мали борбени групи, најчесто дејствуваат од заседи во непристапни предели против, обично, надмоќниот непријател, а избегнуваат отворена борба.
Во видеото кое следи, прикажани се 25-те најопасни герила единици во светот, но она што е интересно е дека помеѓу нив се најде и нашето историско ВМРО и тоа на второ место, за кое што е кажано дека е основано 1893, дека од 1896 почнале со герилско војување и дека го кренале Илинденското востание во 1903 година.

Гледано од страна на идеологијата и желбата за револуција, луѓето низ историјата често се здружувале во групи со цел да извршуваат некои возвишени

loading...
Loading...