Видео: Како повторувањата на музичкиот ритам влијаат врз нашиот мозок?

Loading...

„Повторувањето станува важна работа, тоа е еден вид на хипнотизација“, објаснува Харуки Мураками за моќта на дневната навика. „Ритамот е еден од најмоќните задоволства и ние кога чувствуваме пријатен ритам, се надеваме дека ќе продолжи“, напиша Мери Оливер за тајната на големата поезија.  Научникот Елизабет Хелмут Маргулис, директор на Лабораторијата за познавање на музиката при Универзитетот Арканзанс, истражува како и зошто музиката не хипнотизира и влијае врз нашиот мозок, преку нејзинaта книга: „On Repeat: How Music Plays the Mind“.
Кратката анимација од „TED Ed“, врз основа на работата на Маргулис, ја објаснува психологијата на „ефектот на обична изложеност“, со што ги прави работите поинтересни како што стануваат попознати – паралелна манифестација на истиот психолошки феномен, кој ни овозможува да ги оцениме познатите тврдења со голема веројатност на вистина, отколку тие што не ни се познати.  
Видеото можете да го погледнете на следната страница.

Научникот Елизабет Хелмут Маргулис, директор на Лабораторијата за познавање на музиката при Универзитетот Арканзанс, истражува како и зошто музикат

loading...
Loading...