Видео: Конечно откриена тајната за смртта на Тутанкамон?

Loading...

Мумифицираното тело на египетскиот фараон Тутанкамон се запалило во саркофагот по непрофесионалното балсамирање, тврдат научниците и со тоа ја откриваат една од најголемите мистерии поврзани со Тутанкамон. 
Веднаш по смртта во 1323 година пред новата ера телото на Тутанкамон било балсамирано и погребано, но научниците врз анализа на ткивото, веруваат дека тоа се запалило во текот на хемиската реакција на маслото, кое било користено. 
Тутанкамон е последниот владетел на 18-та династија на Новото египетско кралство и припаѓал на  најмоќните владетелски семејства во стариот Египет. 

Египтологот  Крис Наунтон  направил виртуелна обдукција на телото на фараонот, користејќи технологија на снимање со рендген и скенер. Тој констатирал дека Тутанкамон загинал во борба од несреќа со  кочија.  Тој верува дека тој загинал од ударот на тркалото на кочијата, која се движела со голема брзина. 
Веднаш по смртта во 1323 година пред новата ера телото на Тутанкамон било балсамирано и погребано, но научниците врз анализа на ткивото, веруваат д

loading...
Loading...