Видео: Мускулите и се претвораат во коски!

Loading...

Американката Ешли Курпиел цел живот се бори со неверојатна болест.Болеста на оваа Американка предизвикува полека нејзините мускули да се претвораат воо коски.

Поради ова пореметување, Ешли ја загубила својата десна рака, но сепак таа е оптимист и се надева дека и покрај оваа ужасна болест таа ќе живее уште долго.
На светот има уште 700 луѓе кои боледуваат оваа ретка но лоша болест која го носи името “fibrodisplazija ossificans progressiva” (ФОП).
Луѓето кои боледуваат од оваа болест, можат да останат потполно неподвижни. Тие се претвараат во живи скулптури.

 
Дијагнозата на Ешли и е воспоставена на три години, а нејзината рака и е ампутирана шест месеци подоцна. Хирурзите мислеле дека има рак, но подоцнежните испитувања покажале дека Ешли има болест со која ќе се бори целиот свој живот.
Болеста на оваа Американка предизвикува полека нејзините мускули да се претвораат воо коски.

loading...
Loading...