Видео: Муслиманското братство врши тортура и пали цркви низ Египет

Loading...

Кризата во Египет од ден на ден е се по опасна и ескалира со напади врз полицијата, владини институции, верски објекти и слично. Досега во теророт во Египет починаа над 500 лица, а илјадници се повредени. Приврзаниците на Муслиманското братство во Египет предизвикаа вистинска тортура врз коптските христијани и црквите ширум земјата. 
Исламските поддржувачи на соборениот претседател на Египет, Мохамед Морси вчера го возвратија ударот. Тие, откако им беа срушени камповите во Каиро започнаа со подметнување на пожари и напади на цркви, што резултираше со уништување на најмалку три храма. Меѓу опожарените цркви е и онаа во градот Сохаг, „Св. Ѓорѓи”.
 
Египетската државна новинска агенција Мена извести за напади врз три цркви, вклучувајќи и уништување на споменатата црква. АФП објави дека напаѓачите фрлат молотови коктели врз „Св. Ѓорѓи“ во градот Сохаг, кој има голема коптска заедница на западниот брег на Нил.Досега во теророт во Египет починаа над 500 лица, а илјадници се повредени. Приврзаниците на Муслиманското братство во Египет предизвикаа вистинска

loading...
Loading...