Видео: Погледнете како изгледа старогрчката машина за мачење

Loading...

Една од најбруталните справи за мачење во историјата на човечноста секако е „Фаларисовиот бик“.Една од најбруталните справи за мачење во историјата на човечноста секако е „Фаларисовиот бик“ кој е користен во античка Грција. Осудениците биле затворани во статуа на бик каде биле буквално печени до смрт, а истовремено со смртните звуци од жртвата создавале мелодија.
Оваа справа ја измислил видниот граѓанин од тоа време. Имено, тој му ја предложил на Фаларис, тиранин од Акракас, денешен Агригентум, криминалците да се казнуваат така што би се ставале во бронзена статуа од бик, која била шуплива и имала врата на горната страна.

Под фигурата би се палело оган и тоа ќе трае се додека бикот не се осветли сосема. Смртта настапувала споро, а осуденикот умирал во тешки маки. 
Погледнете во видеото како изгледало тоа: 
Една од најбруталните справи за мачење во историјата на човечноста секако е „Фаларисовиот бик“ кој е користен во античка Грција. Осуден

loading...
Loading...