ВИДЕО: Сонцето ја проголтува најбрзата комета во Сончевиот систем

Loading...

Опсерваторијата SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) е заеднички проект на НАСА и на Европската Вселенска Агенција.Овде се поминати барем две децении гледајќи во сонцето, и конечно фатена е неверојатна глетка.
Мисијата Сохо го сподели видеото на својот Твитер:
Ако погледнете одблизу се гледа како се крева огромен облак од гасови додека кометата оди во пропаст.
Но, со своите 482 км/ч ова е најбрзиот предмет во Сончевиот систем, а тоа го прави случајот посебно интересен. Експлозијата била толку голема, што глетката е рангирана на врвот на листата на најсветлите работи забележани од опсерваторијата:

A very bright sungrazer comet imaged few hours ago by SOHO C2 (@esa/@NASA) coronagraph #comets #astronomy pic.twitter.com/5AKuFl8C8M
— Ernesto Guido (@comets77) August 4, 2016
Овде се поминати барем две децении гледајќи во сонцето, и конечно фатена е неверојатна глетка.
Мисијата Сохо го сподели видеото на својот Т

loading...