Видео: Верушевски лично му ги пуштал снимките на Заев за да не се збуни и самиот да се сними

Loading...

Како што Асанж ги добива материјалите, на истиот начин се одвива преносот на податоците од прислушувањето и во Македонија, вели аналитичарот Александар Митовски од Центарот за истражување и анализа ЦИА во вчерашното идание на емисијата „Во центар“ на Васко Ефтов.Оваа емисија на Ефтов е посветена на црниот интернет, интернет преку кој се одвиваат криминални дејства, се перат пари, се нарачуваат убиства, се организираат државни удари – или во рамките на Република Македонија – се прислушува.
Митовски, експерт за дип веб / дарк веб или црн интернет вели дека целта на овој интернет е анонимна комуникација, во која не се познаваат оној кој бара услуга и оној кој ја нуди. Иако најмногу се врши трговија со дрога и оружје, на црниот интернет исклучително лесно може да се добие и хакерска услуга – „Изнајми си хакер“. Во наши услови ова значи дека за 400 долари на ден можете да го прислушувате телефонот на политичкиот опонент, а за пакет од 6000-7000 долари за 15 дена може да се нарача и прислушување со преслушување на материјалот.
Сепак, Митовски се сомнева дека Верушевски на истиот начин на кој Асанж ги добива анонимните материјали му ги доставувал прислушуваните матерлијали на Заев.
–Мислам дека Верушевски на Заев му ги има пуштано за да не се случи… Сигурен сум дела му ги има давано на рака и му ги пуштал на диктафон, му ги вклучувал за да не се случи РЕЦ да стисне, па сам да се сними или да избрише нешто, вели Митов.
Оваа емисија на Ефтов е посветена на црниот интернет, интернет преку кој се одвиваат криминални дејства, се перат пари, се нарачуваат убиства, се о

loading...