Видео: Зошто ни се лоши од возењето во автомобил?

Loading...

Кинетоза, болеста од движење или морската болест е природна реакција на нашиот организам при движење.Екипата Head Squeeze се потрудила да ги објасни научните докази кои стојат во позадина на конфликтните осети кои доведуваат до тоа, од што ни е мачно во автомобилот, бродот или авионот.
Кинетозата се јавува кога повеќе чуствителни системи на телото, во овој случај чувството кое се наоѓа во увото, различно го доживува движењето.
Кога се возиме во автомобилот, чувството на рамнотежа праќа порака дека нашето тело се движи , меѓутоа во исто време нашиот вид ни праќа порака на нас, дека всушност мирно седиме.

Така настанува конфликт измеѓу две чувства за осет кои придонесуваат непријатни симтпоми како што се мачнина, повраќање, вртоглавица и слично.
Освен во сообраќајните средства, ова непријатно искуство со конфликтот за осет можеме да го доживееме и во луна- парковите, на лулашките, во кината, во виртуелните ситуации со видеоигрите и слично.
Екипата Head Squeeze се потрудила да ги објасни научните докази кои стојат во позадина на конфликтните осети кои доведуваат до тоа, од што ни е мач

loading...
Loading...