Видео: Зошто шеќерот е полош од мастите?

Loading...

За 20 годин, луѓето претпоставуваа дека мастите се непријател поради тоа што произведуваат холестерол, кој ги блокираат артериите. Сепак, тоа е не е сосема точно. Тука се појавуваат два проблеми. Едниот е дека мастите не се намалуваат така лесно. Постојат уште неколку мали проблеми, поради нивото на холестерол, што е поврзано со срцеви болести. Проблемот е во тоа што мастите ги поврзуваме со нивото на шеќер, кое исто така може да биде проблематично.
Еве еден едноставен начин – луѓето не се создадени да јадат толку многу шеќер. Навикнати сме да јадеме овошје само еднаш годишно кога овошјата се берат од дрвјата. Колку всушност храна може навистина да изедете? Можете 10 портокали, тоа е доволно. Нашите тела  не можат да бидат се справат со толку многу храна.

Така да, ако го оштетите црниот дроб, тој самиот кажува дека не знае што да прави со толку многу шеќер, па така почнува да го метаболизира на необичен начин и се претворува во она што е познато како липопротеини со мала густина. И тоа е најлошиот вид на холестерол.
За телото, парчето бел леб и кеса шеќер суштиснки се разликуваат. Телото ги прима како исти. Дали јаглените хидрати од белиот леб, претставуваат шеќер за вашето тело?
Тие се претворуваат во шеќер на ист начин. Можете да влезете во трагата на шеќерот, без разлика дали е тој во белиот леб или кеса шеќер и можете да ги најдете тие исти јаглехидрати во холестеролот.  
 Тука се појавуваат два проблеми. Едниот е дека мастите не се намалуваат така лесно. Постојат уште неколку мали проблеми, поради нивото на холестеро

loading...
Loading...