Видео:Хрватите откриваат: Ова се најголемите „крадци на песни“ на Балканот!

Loading...

Хрватскиот книжевник и  музички критичар Анџело Јуркас објаснува како од другите изведувачи „позајмувале“ позајмувале песни Бреговиќ, Хулиќ, Штулиќ, Бора Чорба, Прљаво казалиште, Бајага и многу други.Кој крадел цели песни, кој ги препеал а кој само „позајмувал“ по некој акорд од нумерите на некои странски изведувачи, можете да дознаете од триологијата „Најголеми музички крадци на балканот“ која ја составил хрватскиот музичар, критичар и книжевник Анџело Јуркас!
Тој многу детално објаснува од каде се инспирациите за големите хитови на Горан Бреговиќ, Тончи Хулиќ, Прљаво казалиште, Бора Џорџевиќ, Бранимир Џони Штулиќ, Бајага и многу други ѕвезди.
Во кругот на овој проект „Без цензура“ Јуркас, кој напишал бројни музички листови и интернет портали објавил три видеа во кои се работи за изворите на сите низи со хитови кои некогаш ја обележале југословенската сцена.

Ако не ви е јасно каква тајна врска постои измеѓу Горан Бреговиќ и бендот “Bad Company” и “Van Halen”, Тончи Хулиќ и составот „Led Zeppelin”,, Рибја Чорба и групата “ZZ Top” и “Lynyrd Skynyrd”, и колку сите познати автори го сакаат Чак Бери, погледнете ги снимките кои Анџело Јуркас ги поставил на Јутуб.

Кој крадел цели песни, кој ги препеал а кој само „позајмувал“ по некој акорд од нумерите на некои странски изведувачи, можете да дознае

loading...
Loading...