Високо – холестеролна исхрана, консумирањето на јајца не го зголемува ризикот од инфаркт!

Ново истражување покажува дека внесот на релативно висок холестерол или јадењето на едно јајце дневно, не се поврзува со зголемен ризик за срцево заболување. Холестеролот од храната има само мало влијание врз нивото на холестеролот во крвта. Само малку истражувања докажале дека внесот на холестерол од храната придонесува за ризик од кардиоваскуларни болести. Глобално, многу нутриционисти советуваат да не се поставуваат ограничувања во внесот на холестеролот од храната.Ново истражување од Универзитет во источна Финска, покажува дека релативно високиот внес на холестерол од храната, или конзумирањето на едно јајце дневно, не се поврзува со ризикот од добивање на срцева болест.
Истражувањето покажало дека големиот внес на холестерол од храната, не се поврзува со ризик од добивање на срцева болест. Понатаму, конзумацијата на јајца, кои се значаен извор на холестерол, исто така не се поврзува со ризикот од добивање на срцева болест. Истражувањето, исто така не основа врска помеѓу холестеролот од храната или конзумирањето на јајца со запушувањето на артериите и вените.
Истражнувањето исто така покажува дека високо-холестеролната исхрана, или повременот конзумирање на јајца, не го зголемува ризикот од кардиоваскуларни заболувања, дури ни кај личности кои имаат предиспозиции за такви заболувања.Ново истражување од Универзитет во источна Финска, покажува дека релативно високиот внес на холестерол од храната, или конзумирањето на едно јајце

Пронајдете не на следниве мрежи: