Вистини и заблуди за првутот

Loading...

Скоро 40 проценти од луѓето имаат првут. Иако ова е во суштина медицински проблем, тоа знае да биде и тежок естетски проблем. Тоа е забележливо на темната облека, може да се види во коренот на косата, жената заради тоа може да се чувствува несугурно.Првутот е предизвикан од габата Pityrosporum, кој е природен жител на скалпот и други делови на кожата, кои нормално не предизвикува негативни ефекти. Заради одредени климатски или хормонални промени, вклучувајќи стрес оваа габа почнува да се да се размножува и се акумулира во кожата на главата , објаснува д-р Светлана Ѓуришиќ Првут е често придружен со јадеш, додека поретко се јавува и црвенило.Лекување сведува на употребата на медицинските анти-првут шампон.
Заблуда
Лоша лична хигиена.
Вистина
Само посебен шампон против првут можат да го контролира проблемот на долг рок. Првутот не е заразен и најчесто е резултат на генетски предиспозиции.

 
Заблуда
Третманот на првут предизвикува промена на бојата на коса доколку таа е фарбана.
Вистина
Модерните анти-првут шампони се нежни и безбедни за бојата на третираната коса. 
Заблуда
Морска вода помага во борбата против првут.
Вистината
Одење на море привремено може да ја намали првут. Морска вода во комбинација со интензивно УВ зрачење ги отстранува маснотиите, снегулки и габите од скалпот.Првутот е предизвикан од габата Pityrosporum, кој е природен жител на скалпот и други делови на кожата, кои нормално не предизвикува негативни ефек

loading...
Loading...