Домашен рецепт за такос направен по мексиканси начин! Ветува пријатен и вкусен оброк во кој целосно ќе уживате!За да го подготвите овој рецеп за четири лица, потребни ви се следните состојки:
– 500 г. јагнешко мелено месо
– 100 г. варена пченка
– 3 големи тортиљи
– 200 г. рендан кашкавал
– 1 дл. павлака
– 2 лажици сецкан магдонос
– пола лажичка ким
– пола лажичка мајчина душичка
4 лажици масло, сол и бибер
Подготовка:
– Загрејте ја рерната на 180 степени. Во тавче загрејте масло на средна температура, додадете мелено месо, ким, мајчина душичка и бибер и издинстајте го месото.
– Потоа измешајте ја варената пченка и посолете по желба. Вишокот од масло исцедете го.
– На секоја тортиља исцртајте 4 големи кругови со дијаметар од 10 см. и потоа внимателно сечете. Распоредете ги парчињата на решетката за скара и печете 7-8 минути додека не заруменат.
– Печените тортиљи наполнете ги со рендан кашкавал и месото. Зачинете со павлака и сецкан магдонос и посолете. Наместо месо, можете да пробате и со свежи печурки.За да го подготвите овој рецеп за четири лица, потребни ви се следните состојки:
– 500 г. јагнешко мелено месо
– 1