ВМРО-ДПМНЕ победи со 51 пратеници, СДСМ освои 49

Loading...

Согласно, последните неофицијални информации објавени од страна Државната изборна комисија, врз основа на преброени 98,30% од гласовите, ВМРО-ДПМНЕ е во водство со освоени 445.541 гласови, а веднаш зад неа се наоѓа СДСМ со освоени 430.651 гласови.Преостанатиот процент на необработени гласови не може значително да влијае на промена на ситуацијата, па според тоа слободно може да се каже дека ВМРО-ДПМНЕ е победник на овие предвремени избори.
Во пратенички места пресметано според Донтовиот модел, односот на силите во новиот парамент ќе биде 51 пратеник за ВМРО-ДПМНЕ и 49 за СДСМ. Во исто време места во новиот парламент освојуваат и ДУИ – 10 пратеници, БЕСА 5 пратеници, Алијанса 3 пратеници и ДПА 2 пратеници.
По изборни единици распоредот на пратенички места изгледа вака:
ИЕ1
СДСМ 10
ВМРО 8
ДУИ 1
БЕСА 1
 
ИЕ2
ВМРО ДПМНЕ 9
СДСМ 8
ДУИ 2
БЕСА 1
 
ИЕ3
ВМРО ДПМНЕ 11
СДСМ 9
 
ИЕ4
ВМРО ДПМНЕ 10
СДСМ 10
 
ИЕ5
ВМРО ДПМНЕ 9
СДСМ 9
ДУИ 1
Алијанса 1
 
ИЕ6
ДУИ 6
ВМРО ДПМНЕ 4
СДСМ 3
БЕСА 3
Алијанса 2
ДПА 2Преостанатиот процент на необработени гласови не може значително да влијае на промена на ситуацијата, па според тоа слободно може да се каже дека В

loading...