ВНИМАВАЈТЕ! На интернет се шират ЛАЖНИ документи и информации, а некои од нив се ОПАСНИ ПО ЖИВОТОТ!

Loading...

На интернет може да се најде се, како и бројни лажни брошури со упатство како да направите „кул трик“, „шарен облак“ или „интересни искри“ со помош на предмети што може да се најдат дома, а всушност се хемикалии што кога ќе ги помешате настанува експлозија, или нивното вдишување е многу токсично.Многу луѓе се излажаа кога на интернет се појави лажна брошура за iPhone, која ги убедува читателите дека е сосем безбедно да користат микробранова печка за целосно да ја наполнат батеријата на најновиот модел за 30 секунди (НАПОМЕНА: не го правете ова, бидејќи телефонот ќе се стопи):

Неодамна на интернет се прошири и таблицата за множење потпишана лично од Никола Тесла, која ја крена на нозе јавноста и следеше масовно споделување на документот на социјалните мрежи. Најпрво, потписот е фалсификат. Понатаму, се гледа дека таблицата е компјутерски направена и дека е ставен филтер на пожолтена страница за да изгледа што постара. Дури и фонтот личи на Times New Roman, а во тоа време Тесла работел на рапидограф за техничко цртање. Понатаму, на датумот што е напишан во документот, Тесла не се бави со математика, туку со конструкција на парни турбини. За крај, во тој период, Тесла е во Њујорк. Странските медиуми го објавија цртежот, наведувајќи дека се работи за оригинално дело на Тесла. Сепак, оваа математичка спирала е дело на американскиот професор Џои Гретер.

Затоа, уште еднаш потсетуваме: не верувајте во се што ќе прочитате на интернет.Многу луѓе се излажаа кога на интернет се појави лажна брошура за iPhone, која ги убедува читателите дека е сосем безбедно да користат микробранова

loading...