Внимавајте: Отров во бебешка козметика!

Отров во бебешката козметика во СрбијаНа пазарот во Србија се продаваат козметички и медицински препарати кои содржат колоидно сребро, инаку овој елемент, според експертите, во поголеми количини може да предизвика врзувањето на среброто со пигментот на кожата, проследено со проблеми со срцето, па дури и смрт!Под изговор дека колоидното сребро „не е забрането“ санитарни и пазарната инспекција не го спречува продавањето и рекламирање на паста за заби, спреј, вода, па дури и креми за бебиња со колоидно сребро!
Инаку, на српскиот пазар, постојат неколку компании кои продаваат производи со колоидно сребро. Овие производи се рекламираат како природни антисептици и наводно, им помогнаат во третманот на акни, алергии, воспаление на слепо црево, инфекции на мочниот меур, труење на крвта, чиреви, па дури и во третманот на гонореа и антракс.

 
Палетата на вакви производи е голема, од спрејови за грло и непца, до спрејови за нос, паста за заби, креми, па дури и креми за бебиња.
Стевановиќ изјави дека голем број локални и светски експерти и здравствените власти предупредија за потенцијалната токсичност на производите со колоидно сребро, како и дека е потребна посебна претпазливост бидејќи тие се користат долгорочнo и постојанo.
– Точно е дека среброто предизвикува антибактериски ефекти, но вистината е и дека среброто е токсичен биоцид. По долготрајната употреба на колоидно сребро, тоа се складира под кожата, која на крајот добива сина или бледо сина боја . Изложеноста на клетките на одредени ткива и органи под влијание на среброто може да го наруши нормалниот имун систем на организмот – рече Стевановиќ. 
 На пазарот во Србија се продаваат козметички и медицински препарати кои содржат колоидно сребро, инаку овој елемент, според експертите, во поголеми

Пронајдете не на следниве мрежи: