ВНИМАВАЈТЕ! Ова е најиритантниот проблем со кожата, а секој може да го добие!

Loading...

Пречестата употреба на јаките хемиски средства за кожа, како и носење на неудобна облека од неадекватен материјал, а особено во летните месеци, може да доведе до непријатни исфрлања. Осипите, најчесто се јавуваат кај  бебињата на возраст од пет до шест месеци до година, и тоа во пределите кои се покриени со пелени. Иако осипот не претставува голем здравствен проблем, и лесно се лекува со бебешки креми и пудри, може да го изиритира детето.
Но, овие осипи не се појавуваат само кај бебиња.
Може да се појават и кај возрасните, а најчесто во летниот период кај жените во пределот кај бутините. од комбинацијата на потта и триење на кожата, доаѓа до непријатна иритација, која понекогаш може да биде толку болна, што пречи во одењето.

Екцемот, од друга страна е помалку сериозна состојба, која повторно најчесто се јхавува кај бебињата и децата. Иако во најголем број случаи оваа состојба на кожата поминува со растењето, сепак има и возрасни кои се соочуваат со проблемот. Екцем или атописки дерматитис се манифестира со црвенило на кожата, јаки чешања и првутење на кожата. Најчесто се појавува на образите и на зглобовите на рацете и нозете.
Се лекува со креми и масти, но ако се занемари, може да се инфицира, а тогаш се потребни антибиотици. Екцемата е предизвикана од имунолошка реакција на некој алерген, користење на јак сапун или детергент.
Во двата случаи, неопходно е да се реагира на време и да се третира проблемот.Осипите, најчесто се јавуваат кај  бебињата на возраст од пет до шест месеци до година, и тоа во пределите кои се покриени со пелени. Иако оси

loading...
Loading...