Во Молдавија е прогласена вонредна состојба!

Највисоките молдавски функционери изјавија дека на границите од таа земја е прогласена вонредна состојба поради насилството во Украина и тоа веднаш по ангажирањето на елитните единици на украинската војска во Одеса.Властите на Молдавија синоќа соопштија дека на границите од таа земја е прогласена вонредна состојба поради насилството во соседна Украина.
Претседателот на Молдавија Николај Тимофти, премиерот Јури Леанка и претседателот на собранието Игор Корман, во соопштението наведоа дека на силите за безбедност им е наредено „да ги преземат сите потребни мерки за да се обезбеди ред во земјата“.
Во делот на Молдавија, сепарастистичката република Придњестровље, се стационирани околу 1.500 руски војници, Придњестровље неодамна побара припојување кон Русија.Властите на Молдавија синоќа соопштија дека на границите од таа земја е прогласена вонредна состојба поради насилството во соседна Украина.

Пронајдете не на следниве мрежи: