Во мумија откриена СУПЕРБАКТЕРИЈА отпорна на АНТИБИОТИЦИ!

Loading...

Научници пронашле бактерија која е отпорна на сите модерни антибиотици во утроба на мумија стара 1000 години.Бактеријата е откриена со ДНК анализа на материјалот од утробата на мумијата, од ренесансна Италија. Според научникот Таши Сантијаго Родригез, од Калифорнискиот политехнички факултет, бактеријата е отпорна на пеницилин, ванкомицин и тетрацилин.
Научниците успеале да утврдат кој ген е одговорен за отпорноста на оваа бактерија, а она што дополнително ги изненадило е што истиот ген, може да се најде и кај некои модерни бактерии.
„Бесмислено е да се мисли дека еволуцијата на отпорноста на антибиотиците почнала со пеницилин. Тоа се одвива веќе 2 милијарди години“, смета научникот Раул Кано кој учевствувал во студијата.Бактеријата е откриена со ДНК анализа на материјалот од утробата на мумијата, од ренесансна Италија. Според научникот Таши Сантијаго Родригез, од К

loading...