Во Тајланд црвена тревога за поплави

Loading...

Властите во Тајланд ноќеска издадоа наредба за највисок степен на подготвеност на населениео  кое живее покрај реката Меконг, бидејки постои опасност реката уште денеска, а најкасно утре да го зголеми нивото за три метраПокрај обилните дождови во Тајланд, Мјанмар, Лаос, Камбоџа и Виетнам, опасноста ја зголемува и нивото на акумулацијата во јужната кинеска провинција Јунан, каде што веќе има потреба да се испуштаат дури 9.000 кубни метра вода во секунда.
Реката Меконг со должина од околу 4.350 километри, извира во Тибет а во морето се влева низ познатата делта која е еден од главните извори на приходи на државите низ кои се простира. Државите низ кои поминува Меконг во 1996 година основаа заеднички Совет за Меконг, кој и сега ги координира активностите за заштита од поплавите што се закануваат.Покрај обилните дождови во Тајланд, Мјанмар, Лаос, Камбоџа и Виетнам, опасноста ја зголемува и нивото на акумулацијата во јужната кинеска про

loading...
Loading...