Во Тихиот океан се создава вулкан кој ќе го уништи светот

Loading...

Научниците од Универзитетот во Јута предвидуваат дека на дното на Тихиот Океан во близина на островите Самоа се формира супер вулкан кој би можел да го загрози животот на Земјата.
Сеизмологот Мајк Торн тврди дека на длабочина од 2.900 километри под површината на Тихиот океан се насобираат и судруваат маси кои во иднина би можеле да предизвикаат енормна ерупција и изумирање на животот на земјата
Тие сметаат дека откриле катаклизмичен вулкан е во рана фаза на развојот.
На длабочина од 2.900 километри под површината на Тихиот океан  се насобираат и судираат маси кои според нивните проценки би можеле да бидат причина за ерупција на голем вулкан. Таа ерупција, според научниците би можела да го загрози животот на Земјата.
Истражувањето покажало дека под Тихиот океан се судираат камени плочи големи колку еден континент и се создава маса од растопени камења со големина на Флорида.
За да дојдат до овие резултати, научниците во симулацијата користеле податоци од 4.200 сезмометри кои се распоредени ширум светот. 
Copyright 2012 Puls24 Сите права се задржани.  Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Puls24.Научниците од Универзитетот во Јута предвидуваат дека на дното на Тихиот Океан во близина на островите Самоа се формира супер вулкан кој би можел д

loading...