Во живо: Слетување на модулот „Скиапарели“ на Марс

Loading...

Денес, 19 октомври, ќе слета на Марс демонстративниот модул „Скиапарели“, кој се оддели пред три дена од станицата Trace Gas Orbiter (TGO) во орбитата околу Црвената планета како дел од европската мисија ExoMars.Европската вселенска агенција (ESA) ќе го пренесува во живо овој возбудлив настан од 15:00 CEST (16:00 ч. по македонско време).
Навлегувањето во атмосферата на апаратот се очекува во 16:42 CEST (17:42), а слетувањето – во 16:48 CEST (17:48 по македонско време).
Мисијата ExoMars на Европската вселенска агенција претставува неколку мисии во едно. Сателитот TGO ќе бара докази за гасови како метан, кои може да бидат поврзани со геолошки или биолошки процеси.
Европската вселенска агенција (ESA) ќе го пренесува во живо овој возбудлив настан од 15:00 CEST (16:00 ч. по македонско време).
Навлегување

loading...