За ова не смее да се молчи: Злоставувањето не е дозволено!

Loading...

Никој не заслужува да биде злоставуван, но тоа сепак се случува во различни форми и на различни начини. Дознајте кои типови на злоставување постојат и што да направите доколку некоја од овие ситуации ви се случува токму на вас, на вашите најблиски, или пак на некој што го познавате…Постојат четири основни видови на злоставување:
Занемарување: Куќата е празна секој ден кога се враќам од школо, а и фрижидерот исто така. Никој не ни забележува дали одам во школо или не. – Ова е најчест облик на злоставување. Тоа се случува кога не се задоволени основните потреби за храна, облека и топлина.
Физичко злоставување: Секогаш носам долги ракави за да си ги покријам модринките. Кажувам дека сум болен и ги одбегнувам часовите по физичко, бидејќи не сакам никој да дознае што ми се случило. – Ова е злоставување кога некој некого физички го повредува, казнува, удира со раце или со било кои други средства.
Емотивно злоставување: Мајка ми вика дека сум пропалитет и постојано ме обвинува за тоа што татко ми не напушти! – Ова претставува целосен недостаток на љубов и внимание, или пак прекумерно пакосно и грубо „внимание“.
Сексуално злоставување: Мразам кога не посетува мојот вујко! Понекогаш посакувам да имам катанец на вратата од својата соба! – Ова злоставување е кога некој некого го малтретира на сексуален начин, или покажува слики од секс на малолетна личност под присила.Постојат четири основни видови на злоставување:
Занемарување: Куќата е празна секој ден кога се враќам од школо, а и фрижи

loading...
Loading...