За работа како доктор нудат 115.000 евра годишно на Нов Зеланд, но НИКОЈ не се пријавува!

Loading...

Плата од 190.000 новозеландски долари годишно (околу 115.000 евра), со три месеци одмор и слободни викенди, не беа доволни местото Токороа да најде нов доктор.Д-р Ален Кени, сопственик на локална ординација во која работата цути во последните година дена, вели дека и покрај сите овие бенефиции, четири месеци не може да најде доктор кој би му помогнал, иако понудил дури и пола од ординацијата.
-Има сѐ повеќе работа и не можам сам да постигнам. Заработката е неверојатна и ќе биде сѐ поголема. Ја сакам мојата работа и сакам да продолжам да работам, но буквално удирам со главата во ѕид обидувајќи се да најдам некој со кого ќе ги поделам обврските – вели докторот кој во моментов има дури 6.000 пациенти.
Овој доктор веќе има 61 година и смета дека ако продолжи со ова темпо, нема да може уште долго да издржи.
-Кога е волку тешко да најдам помош, како ли ќе ми најдат замена кога веќе нема да можам да бидам во можност да работам – се прашува Кени.
Докторите на Нов Зеланд во просек примаат помеѓу 150 и 200 илјади новозеландски долари годишно. Како причина за недостаток на интерес за позицијата во Токороа надлежните ја наведуваат изолираноста на локацијата, слабиот избор на училишта и руралното окружување.Д-р Ален Кени, сопственик на локална ординација во која работата цути во последните година дена, вели дека и покрај сите овие бенефиции, четири мес

loading...
Loading...