Застанете 20 секунди на ЕДНА нога! ВАЖНО Е!

Loading...

Aко се плашите од мозочен удар, пробајте да стоите 20 секунди на една нога, советува тим на истражувачи од Јапонија.Aко се плашите од мозочен удар, пробајте да стоите 20 секунди на една нога, советува тим на истражувачи од Јапонија.
Нивното истражување покажало дека кај оние кои не можат да одржуваат рамнотежа 20 секунди поголем е ризикот од мозочни проблеми во староста, како и дека кај дел од испитаниците е утврдено дека пред истражувањето доживеале еден вид на мал мозочен удар, чии симптоми не се лесно воочливи.
Во истражувањето учествувале скоро 1400 мажи и жени постари од 67 години.
„Се верува дека тие мали мозочни удари се меѓу главните причини за деменција и когнитивна дисфункција. Оние кои не можат да издржат 20 секунди би требало да водат повеќе сметка и да бидат под одредена контрола, бидејќи тоа покажува потенцијална абнормалност во функциите на мозокот “, вели авторот на студијата Jasuharu Tabara, известува WebMD.

 

Како што се вели во студијата кај оние кои ќе „паднат“ на тестот постои поголем ризик од болест на малите крвни садови на мозокот, чии симптоми не се прикажуваат толку јасно, но за кои се верува дека со време предизвикуваат когнитивна дисфункција.
„Тестот со стоење на една нога, може да биде евтин метод за кој не е потребна технологија, а кој би можел да помогне да се подигне свеста и да се укаже на тоа кој во староста има поголем ризик од мозочен удар“, вели неврологот Табара. 
СИМПТОМИ НА МОЗОЧЕН УДАР: Препознајте ја опасноста и спасете нечиј живот.Aко се плашите од мозочен удар, пробајте да стоите 20 секунди на една нога, советува тим на истражувачи од Јапонија.
Нивното истражување по

loading...
Loading...