Земјата ја очекува катастрофа: Кометата С/2013 А1 ќе удри во планетата Марс во Октомври

Најновите истражувања на астрономите покажуваат дека, за жал, кометата С/2013 А1 (Сајдинг Спирит) со пречник помеѓу 10 и 50 километри ќе удри во планетата Марс во Октомври оваа година. Последиците од ударот ќе се катастрофални за Земјата и ќе предизвикаат катаклизма.Никој од НАСА или европските агенции се уште не излегол со официјално соопштение, но доцна сношти американските медиуми објавија дека владите на САД и РУсија воспоставиле контакти околу ова.
Неофицијално, сите астрономски потенцијали се усредоточени на кометата. Никој се уште ен се осмелува да прогнозира дали од ова нашата планета Земја ќе сноси последици.
Астрономите велат дека доколку Сајдинг Спирит удри во Марс, ќе создаде кратер 10 пати поголем од нејзината големина и ќе експлодира со јачина од 20 мегатони.

 
Според претходни пресметки, кометата требало да помине покрај Марс на далечина од 34000 километри, но непредвидлиата орбита на кометата лесно се менува додека му се приближува на Сонцето, бидејќи заробените гасови во неа извираат од нејзината површина како моќни гејзири, и како ракетен мотор, ја поместуваат кометата од својата патека.
Американскиот научник Фил Плат вели дека ударот на Сајдин Спирит во Марс би предизвикал удар 25 милиони пати посилен од најсилната нуклеарна бомба тестирана на земјата.
„Доколку кометата С/2013 А1 удри во Марс, тоа ќе предизвика катаклизма не само на таа планета, туку и низ целиот сончев систем.“ изјавил Плат, притоа одбивајќи да каже дали кометата скршнала од својата траекторија и ита кон Марс.
Според неофицијални извори, во наредните неколку часа се очекува обраќање на претставници од НАСА, како и други стручни лица.Никој од НАСА или европските агенции се уште не излегол со официјално соопштение, но доцна сношти американските медиуми објавија дека владите на СА

Пронајдете не на следниве мрежи: