Жена од Британија, е една од првите која примила вакцина против рак!

Loading...

35 годишната Кели Потер од Бекенхем во Кент, примила вакцина која го стимулира имунолошкиот систем и ги уништува ќелиите на канцерот.Потер била дијагностицирана со рак на грлото на матката во јули 2015 година. Неодамна стапила во двегодишно истражување во болница во Лондон, во кое учевствувале уште 29 други луѓе.
Пациентката истовремено со вакцината ќе прима лек, кој во мали дози ги опушта кочниците на имунолошкиот систем. Благодарение на тоа, имунолошкиот систем слободно ќе може да ги напаѓа ќелиите на ракот.

Вакцината содржи мал дел протеин од ензинот наречен реверзна транскриптаза теломераза (hTERT), кој овозможува ќелиите на ракот непрестано да се умножуваат со делба. Научниците се надеваат дека со вметнување на овој антиген во крвотокот, го подзапира имунолошкот систем за произведување на антитела кои ги напаѓаат ќелиите на ракот, но не и нормалните, здрави ќелии.
– Знаеме дека имунолошкиот систем кај пациентите во поодмината фаза на болести е сузбиен, така што не е веќе во способност да ги препознава и елиминира ќелиите на ракот. Ова истражување го спроведовме со намера да пробаме да го решиме токму тој проблем – рекол професорот Хардев Панда, главен истражувач на експериментот.Потер била дијагностицирана со рак на грлото на матката во јули 2015 година. Неодамна стапила во двегодишно истражување во болница во Лондон, во ко

loading...
Loading...