Зимата ќе трае уште 6 недели?!

Loading...

Мрмотот Фил излезе од својата дупка и предвиде – зимата ќе трае уште шест недели.Мрмотот Фил излезе од својата дупка и предвиде – зимата ќе трае уште шест недели. Мрмотот излезе во 7,30 часот по локално време од дупката и ја виде својата сенка што значи дека пролетта нема да дојде порано.
Според обичајот, мрмотот секој 2. февруари излегува од својата дупка. Ако ја види својата сенка и се врати во дупката, тоа значи дека зимата ќе трае уште шест недели. Ако не ја види својата сенка, тоа значи дека пролетта пристига!
Иако повеќе американски држави имаат „свои“ мрмоти за овој празник, само еден е вистинскиот: Панксатони Фил кој живее во гратчето Панксатони, во државата Пенсилванија.
Секоја година над илјада туристи доаѓаат на ова место, на „крајот на светот“, за да учестуваат во посебната празнична програма.Мрмотот Фил излезе од својата дупка и предвиде – зимата ќе трае уште шест недели. Мрмотот излезе во 7,30 часот по локално време од дупката и ја вид

loading...
Loading...