Знаете ли ШТО МОЖЕ ДА ВИ СЕ СЛУЧИ доколку изедете храна на која слетала мува?

Loading...

Кога научниците за време на едно истражување ги прашале учесниците што би ги натерало да престанат да јадат – бубачка, стаорец, мува, мравка или змија на нивната чинија – 61 процент од луѓето најмногу се згрозиле од бубачка.Но, научниците предупредуваат дека мувите, всушност, шират два пати повеќе бактерии, посебно оние кои ги гледаме во својот дом.
Мувите се хранат со некои од најгрозните работи, како што се измет, ѓубре и лешови од животни. Покрај тоа, бидејќи не може да џвакаат, тие исфрлаат ензими кои ја раствораат храната, па потоа ја вовлекуваат.
Бактериите и вирусите се лепат за нивните тела, па мувите се чести пренесувачи на болести. Доволно е да слетаат на вашата храна само на една секунда, за да ги пренесат бактериите кои се наоѓаат на нивните нозе.
Бидејќи мувите можат да пренесат сериозни заразни болести, како што се колера, дизентерија и тифус, најдобро би било да го избегнете да го јадете тоа каде што стапнала мувата.Но, научниците предупредуваат дека мувите, всушност, шират два пати повеќе бактерии, посебно оние кои ги гледаме во својот дом.
Мувите се х

loading...
Loading...