Знаете ли зошто поединци се онесвестуваат кога ќе видат крв?

Loading...

Се проценува дека 15 проценти од луѓето се онесвестуваат кога ќе видат крв. Од тие несвестици доаѓа и до анксиозност, за која веруваат научниците, виновник е крвниот притисок. Имено, наглото опаѓање на крвниот притисок предизвикува одвраќање на крвта од мозкот и предизвикува луѓето да паднат во несвест.Проблемите со свесноста настануваат кога крвниот притисок ќе се смени. Извор е вагус нервот, кој ја поврзува регијата на мозокот (NST) која е поврзана со движења на телото како дишење, голтање и работа на срцето.
NST делува како внатрешен прекинувач кој се движи. Кога ќе се насочи во еден правец, кон вагус нервот, тој станува збунет и се обидува да ги направи и двете работи во исто време- го намалува крвниот притисок, а ја зголемува брзината на отчукувањата на срцето. Како резулат на ова, крвта се пумпа од мозокот, предизвикувајќи губиток на свеста.
Друга можност е наместо да се обиде да ги направи и двете работи одеднаш, мозокот пребрзо го префрла NST помеѓу симпатички и парасимпатички одговори, и го прави телото привремено затворено од страна на замрачувањето.
Можеби е поверојатна тероијата кога луѓето ќе ја видат сопствената крв и доживуваат нагло опаѓање на крвниот притисок кој доведува до несвестица, заштитниот одговор на нашето тело не спречува да искрвариме.Проблемите со свесноста настануваат кога крвниот притисок ќе се смени. Извор е вагус нервот, кој ја поврзува регијата на мозокот (NST) која е поврз

loading...