Знаевте ли дека вечерата пред спиење предизвикува мозочен удар?

Loading...

Едно научно истражување покажало дека, доколу веднаш после вечерата одите на спиење, ризикот дека ќе доживеете мозочен удар се зголемува дури за 66 посто.Почекајте барем еден час, па потоа одете на спиење.
На Медицинскиот факултет во Лонини- Грција поручувале 500 лица од кои половина имале мозочен удар, а другата половина акутен коронарен синдром( чест облик на срцеви болести со помал тек на крв во срцето поради запушени артерии).
Испитаниците биле поделени на две групи. Оние кои почекале 60 до 70 минути после вечерата и во другата група на луѓе имало 66 посто луѓе кои веднаш отишле на спиење и со тоа добиле поголема шанса да добијат мозочен удар. Личностите кои причекале измеѓу 70 и 120 минути, биле 76 посто заштитени.

Ризици од други болести
Освен тоа, ако легнете после еден час откако ќе вечерате би можеле да имате помал ризик од акутен коронарен синдром.
Малата временска разлика измеѓу вечерата и одмарањето е и со поголем ризик од гастроезофагусниот рефлукс, кој е поврзан со апнеја во сонот- факторот за ризик за мозочен удар.
Од друга страна, американските стручни лица имаат друго гледање за овие резултати.
Кога јадеме, се менува нивото на шеќер во крвта, нивото на холестерол, како и циркулацијата. Сите овие привремени промени многу влијаат на ризикот од мозочен удар.
Сепак, времето кое минува измеѓу вечерата и легнувањето во кревет е нешто што мора и понатаму да се проучува. Почекајте барем еден час, па потоа одете на спиење.
На Медицинскиот факултет во Лонини- Грција поручувале 500 лица од кои половина имале мо

loading...
Loading...