Зошто астронаутите кога ќе се вратат на Земјата повеќе не се исти?

Loading...

Кој би претпоставил дека патувањето во вселената може да биде длабоко и просветителско искуство? Многу поранешни астронаути, доживеале трансформација после враќањето на земјата.За да се прослави 40 годишнината од познатата фотографија „Blue Marble“, која ја прикажува Земјата од вселената, планетарниот колектив, направија краток документиран филм.
Овој феномен одеднаш го промени својот агол на гледање на работите, кои се опишуваат како „ефект на гледање над“.
Овој ефект, најпрвин е опишан од Френк Вајт 1987 година, како искуство кое го трансформира погледот на астронаутите на самата земја и на човештвото во неа.
Вообичаените чувства кои се јавуваат се најпрвин, чувство на тага и болка за целата планета, со длабоко разбирање на интеракциите и поврзаноста на сите форми на живот во неа и новото чувство на одговорност за животната средина.
За да се прослави 40 годишнината од познатата фотографија „Blue Marble“, која ја прикажува Земјата од вселената, планетарниот колектив,

loading...
Loading...