Сувото овошје е здрава храна бидејќи речиси сите хранливи вредности се поконцентрирани, додека енергетската вредност е зголемена од шест до десет пати во зависност од видот на овошјето.
Ова овошје го загрева телото и обезбедува дополнителна енергија, па затоа се погодни за консумација во зимниот период. Овој извор на енергија многу брзо стигнува до крвотокот и за тоа е препорачливо да го користат спортистите после напорните тренинзи.
Во повеќето земји, најконсумирани суви овошја се: сливи, смокви, јаболка, круши, кајсии, грозје, ананас…
Повеќе за оваа статија можете да прочитате на новата веб страна најадисе.мкСувото овошје е здрава храна бидејќи речиси сите хранливи вредности се поконцентрирани, додека енергетската вредност е зголемена од шест до д