Зошто е најдобро зимно време да вежбате надвор?

Loading...

Телото во зима мора да троши повеќе енергија за да се загрее, па така трчањето надор добро ќе ви дојде да го потрошите вишокот.Ниските температури, дождот и снегот не поттикнуваат да се замотаме под ќебе и да не излегуваме од дома без некоја потреба, но зимата е идеална за вежбање – и тоа надвор. освен добра воља, потребно е да понесете шише вода и да се облечете слоевито. Било да трчате, скијате или само да одите брзо, предностите на рекреацијата надвор од теретаната се повеќебројни:Ќе согорите повеќе калории: телото зимно време мора да троши повеќе време за да се загрее, па така трчањето надвор добро ќе ви дојде да потрошите повеќе калории. Не заборавајте да пиете вода бидејќи, иако помалку се потите, важно е телото да остане хидрирано.Го чувствувате срцето: студот ги стеснува периферните крвни садови и срцето тогаш работи под поголемо оптоварување, што е проблем за оние кои имаат некое заболување. Но, доколку сте здрави, вежбајте надвор и срцето ќе биде уште посилно.Ќе добоете доза витамин D: Иако е ладно, сончевите здраци ќе ве снабдат со витаминот неопходен за здрава коса, кожа и нокти. Ставете крема со заштитен фактор и препуштете му се на сонцето.Ќе бидете посреќни: Познато е дека луѓето кои редовно вежбаат се позадоволни од некативните, а тренирањето на ладен, свеж воздух ќе ви ја вбризга дополнителната инекција оптимизам. Бидејќи телото работи посилно за да ја задржи топлината, се лачи ендорифин, хормон заслужен за среќа, што ќе ви ја обезбеди доволната количина енергија за цел ден.Ниските температури, дождот и снегот не поттикнуваат да се замотаме под ќебе и да не излегуваме од дома без некоја потреба, но зимата е идеална за

loading...
Loading...