ЗОШТО Е ВАЖНО ДА СПИЕТЕ ВО ЛАДНА СОБА?

Loading...

Дали ви е познато дека тепературата во собата за време на спиењето има големо значење? Многумина мислат дека ако можат да заспијат комфорно,условите за спиење се оптимални.Но научниците мислат поинаку.Спрема научните истражувања идеалната собна температура за спиење е помеѓу 16 и 19 степени.Навикнувањето на спиење во ладна просторија може да потрае одредено време,но вие ќе добиете само корист од тоа.
Ако ја намалите температурата во спалната соба за само неколку степени,ќе добиете многу предности.Вашиот организам поспоро ќе старее,ќе се чувствувате посреќни,енергични и исто така значајно ќе ја зголемите својата одбрамбеност против стресот.
Еве неколку причини ЗОШТО Е ВАЖНО ДА СПИЕТЕ ВО ЛАДНА СОБА:
1.Значително ќе го намалите ризикот од заболување од дијабетес
Ако ја намалите температурата во собата за само неколку степени,вашиот организам ќе ви се заблагодари. Ќе го намалите ризикот од болести поврзани со метаболизмот,особено дијабетесот.
Спроведен е експеримент чии резултати се покажаа дека метаболизмот кај луѓето кои спиеле во ладни простории се подобрил. Овие луѓе исто така,согорувале повеќе калории во текот на денот. Овие два факти ќе ве сочуваат од развојот на дијабетес.
2.Ќе изгледате помладо
Високата температура го блокира ослободувањето во организмот хормонот на раст и мелатонин.Овие два хормони го забавуваат процесот на стареење.Затоа,ако спиете во ладна просторија,овие хормони повеќе ќе се ослободуваат а со самото тоа и поспоро ќе стареете.
3.Побрзо ќе заспиете
Покрај оздравувањето на организмот,ќе добиете и практична корист.Ќе можете да заспиете многу брзо бидејќи на вашето тело нема да му  биде потребно прилагодување.Ако температурата во собата не е оптимална за сон,постои веројатност дека можеби и воопшто нема да заспиете.Но научниците мислат поинаку.Спрема научните истражувања идеалната собна температура за спиење е помеѓу 16 и 19 степени.Навикнувањето на спиење во

loading...