Зошто им ги забораваме имињата на луѓето со кои се запознаваме?

Голем број на луѓе не ги регистрираат и не ги помнат имињата на луѓето со кои се запознаваат. Но за ова однесување има и објаснување.
Спроведентото истражување го даде одговорот на легендарното прашање кое ги мачи многу луѓе. На сите им се има случено ваква ситуација, а причината за тоа се крие во одбрамбениот механизам на мозокот.
Научниците дојдоа до заклучот дека мозокот, наменски заборва неважни факти како што е нечие име. На тој начин се бори со сопствено преоптеретување.
Помнењето е енергетски процес. Мозокот одредува дали нешто е вредно за вложување енергија.Голем број на луѓе не ги регистрираат и не ги помнат имињата на луѓето со кои се запознаваат. Но за ова однесување има

Пронајдете не на следниве мрежи: