Зошто копнееме по одреден вид храна?

Loading...

Понекогаш едноставно не можеме, а да не и` се нафрлиме на некоја храна, бидејќи ни се чини дека ќе се распаднеме ако не ја изедеме. Зошто?Слатките се храна по која најмногу копнееме, а објаснувањето е дека кога сме под стрес, потребата за шеќер е најголема, бидејќи на тој начин организмот се бори против стресот.
Здравата алтернатива и решение е 15 минути прошетка во блискиот парк или лесни вежби, со што ќе се избалансираат невротрансмитерите во мозокот и ќе се зголеми нивото на серотонин, хормонот на среќа.
Повеќе на следниот ЛИНКСлатките се храна по која најмногу копнееме, а објаснувањето е дека кога сме под стрес, потребата за шеќер е најг

loading...
Loading...