Зошто ни пукаат зглобовите – Треба ли да се загрижиме?

Loading...

Дали необичното крцкање и пукање кое го чувствуваме во колената, рацете или вилицата скоро секојдневно трба да не загрижи?Дали необичното крцкање и пукање кое го чувствуваме во колената, рацете или вилицата скоро секојдневно трба да не загрижи?
Експертите велат дека тоа не е во голема мера опасно, но ако стане континуирано, препорачливо е да посетите доктор.
Ова се неколку причини поради кои доаѓа до чудните звуци
Рамена
Звукот на пукање во рамената е поврзан со годините. Доколку имате помалку од 35 години тоа е знак на нестабилност и опуштеност на тетивата и врзувачкото ткиво.
Ова најчесто се случува на места на кои претходно сте се повредиле а со неколку месеци физикална терапија може да се реши.

 
Лакти
Ако лактот ви пука додека ја движите раката, и притоа ве боли или се случува да ја „блокира“ раката постои можност кај вашиот зглоб да лута парче коска или рскавец со големина на зрно песок.
Доколку слушате пукање од внатрешната страна на лактот, не е лошо да посетите лекар за да не дојде до некакво оштетување.
Раце и зглобови
Уште од мали сигурно родителите ви велеа да не ги крцкате прстите, за подоцна да не ви се тресат рацете.
Меѓутоа, тоа не е вистина, бидејќи со повлекување на прстите ја растегнуваме малата вреќичка со заштитна течност која се наоѓа во зглобовите што го ослободува притисокот.
 Дали необичното крцкање и пукање кое го чувствуваме во колената, рацете или вилицата скоро секојдневно трба да не загрижи?
Експертите велат

loading...
Loading...