ЗОШТО СЕ РАСПАЃААТ СОВРЕМЕНИТЕ ВРСКИ?

Loading...

Во нашето современо општество, се повеќе и повеќе луѓе го бараат единствениот/единствената, а во исто време има се повеќе и повеќе врски, кои се разделуваат. На што се должи неуспехот на денешните врски?Според новата книга на оваа тема, ние сакаме премногу партнери, што ја отежнува врската.Според психолозите, веќе не е доволно да се склучи брак со добар маж или жена – луѓето очекуваат нивните партнери да бидат сè за нив.
Книгата “Бракот – сè или ништо” (The All-or-Nothing Marriage) на професорот по социјална психологија – д-р Ели Финк, е посветена на овој современ проблем кај паровите. Тој вели дека за да имаме среќен однос, треба да побараме помалку од нашиот партнер и да размислиме за тоа како пријателите можат да ни дадат повеќе.
Според професор Финк главната промена во последните 100 години е дека веќе очекуваме од партнерот да ни помогне да растеме и да се претвориме во подобра верзија на себе си.
Околу 53% од браковите во САД завршуваат со развод, додека во Велика Британија овој процент е малку помал – 42. За споредба, во 60-тите години разводите биле значително помалку – само 7% во САД и околу 14% во Велика Британија.
Идејата на книгата е дека менување на природата на нашите очекувања за бракот доведе до повеќе линкови кои не ги исполнуваат очекувањата, и затоа ни се разочаруваме.
Ели Финк додава дека денес многу луѓе бараат партнери кои ги тераат да се чувствуваат секси, компетентни, амбициозни и инспирирани.Според новата книга на оваа тема, ние сакаме премногу партнери, што ја отежнува врската.Според психолозите, веќе не е доволно да се склучи бр

loading...