Зрно што вреди злато: Чудотворните својства на пченката!

Loading...

Пченката спречува анемија, ја подобрува концентрацијата и го чува срцето.Верувале или не, пченката е единствен зеленчук, кој со термичка обработка добива особена нутритивна вредност. Нутриционистите советуваат овој зеленчук, да го вметнете во вашето мени, бидејќи е богат со влакна и содржи малку масти.
Го чува срцето
Поради големиот содржај на диететски влакна, пченката го намалува нивото на холестерол во крвта, а витаминот Б е задолжен за чување на кардиоваскуларниот систем. Спречува анемија, ослободува од болки во мускулите и е незаменлив борец против бронхитис, депресија и дијабетес.

 
Моќен антиоксиданс
Иако важи правилото дека сировиот зеленчук е поздрав од готвениот, пченката сепак не припаѓа во таа група. Американски истражувачи откриле дека со термичка обработка на пченката, доаѓа до ослободување на молекули со антиоксидативни активности, што ги зголемува нејзините заштитнички моќи.Верувале или не, пченката е единствен зеленчук, кој со термичка обработка добива особена нутритивна вредност. Нутриционистите советуваат овој зелен

loading...
Loading...