Домашниот сос од домати има неколку предности во однос на продавницата, а најдоброто нешто во врска со овој рецепт е што е исклучително лесен и брз за правење.
Предности на домашниот сос од домати
Предностите на сосот што го правите дома со локални состојки е првенствено свежината на самите состојки. Доматите, кромидот и зачините доколку се свежи придонесуваат за побогат вкус и подобра текстура.
Кога правите сопствен сос, имате целосна контрола врз состојките што се користат, што значи дека можете да избегнете адитиви како конзерванси, адитиви или вишок сол и шеќер кои често се наоѓаат во готови сосови. Покрај тоа, сосот направен од локални состојки ќе биде значително попристапен.
Дома можете да го прилагодите сосот по ваш вкус, додавајќи или отстранувајќи ги зачините и состојките по желба. Ова ви овозможува да направите сос кој совршено одговара на вашето непце, да ја прилагодите неговата арома, да ја згуснете неговата текстура. За оние кои сакаат зачини, се препорачува да додадат малку лути пиперки.
И, конечно, вреди за чувството на задоволство откако ќе направите свеж и здрав сос од неколку состојки кој може да трае неколку дена.
Како да направите домашен сос?
Рецептот за правење сос во Италија познат како milanese е прилично едноставен и може да се вклопи во вашиот зафатен начин на живот.
-10-12 парчиња ромски или сливи домати
-лук по вкус
-кромид по вкус
-три лажици маслиново масло
-сол и бибер по вкус
Доматите исечкајте ги на половина и печете ги со лук и кромид, маслиново масло, сол и бибер на 220 степени 45 минути.
Измешајте сè и додадете зачини по ваш вкус. Магдонос, коријандер, лук во прав, кромид во прав, сладок пипер, лута мелена пиперка… Можностите се бесконечни!
Ставете го изладениот сос во тегли.