Веганска мусака за почетници! Брзо и лесно се подготвува, а вкусот ќе ве воодушеви

Традиционалната мусака обично содржи месо и млечни производи, а помалку е познато дека е подеднакво вкусна и без месо. Мусака подготвена на вегански начин сигурно ќе ве воодушеви, а ние ви претставуваме рецепт кој многу ќе им олесни на почетниците во готвењето, но и на старите кулинарски мајстори.

Состојки:

-2 големи модри патлиџани, исечени на тенки кругови

-2 големи компири, исечени на тенки кругови

-една шака спанаќ, измиен и исечкан

-црвен кромид, ситно сецкан

-3 чешниња лук, ситно сецкани

-400 гр излупени домати

-2 лажици доматно пире

-една лажичка суво оригано

-лажичка сув босилек

-маслиново масло

-сол и бибер по вкус

-2 лажици брашно

-2 чаши растително млеко (соја, бадем, кокос…)

-1/2 чаша ладно цедено маслиново масло

-1/4 лажичка морско оревче

-шолја презла (по избор)
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Наредете ги круговите од модар патлиџан и компир во плех обложен со хартија за печење. Посипете ги со малку маслиново масло, сол и бибер по вкус. Печете ги околу 20 минути или додека не станат меки и златно кафеави.

Додека се печат патлиџанот и компирот, подгответе го сосот. Загрејте малку маслиново масло во тава, а потоа додадете црвен кромид и лук. Пржете додека кромидот не омекне, а потоа додадете ја доматната паста, доматното пире, ориганото, босилекот, солта и биберот по вкус. Гответе го сосот околу 10 минути на средна температура, додека не ја добие саканата густина.

Во друга тава направете го бешамел сосот. Загрејте го ладно цеденото маслиново масло, додадете го брашното и мешајте додека не порумени. Потоа полека додадете го растителното млеко со постојано мешање за да избегнете грутки. Гответе го сосот додека не се згусне, а потоа додадете го морското оревче и сол по вкус.

Кога ќе се испече патлиџанот и компирот, намалете ја температурата на рерната на 180 степени. Во голем огноотпорен сад на дното ставете слој од компири, потоа слој модар патлиџан, па слој спанаќ, па сос од домати. Повторете ја оваа постапка додека не се потрошат сите состојки, завршувајќи со слој сос од домати.

Мусаката прелијте ја со бешамел сосот, а одозгора посипете ја презлата (по желба). Се пече во загреана рерна околу 25-30 минути или додека мусаката не порумени.

Пријатно!

Пронајдете не на следниве мрежи: