За среќа, постојат многу начини да ги задржите зеленчукот и овошјето свежи.
Овие неколку трикови и совети ќе ви помогнат во тоа:
Топла вода
Еден начин да се запре распаѓање на јагоди и други бобинки не се пестициди, туку топла вода пред да ги ставите во фрижидер. Ова се нарекува термотерапија, процес кој вклучува натопување на бобинки во тенџере со врела вода.
Топлата вода ја уништува мувлата и го одржува овошјето свежо подолго. Јагоди, боровинки и малини е најдобро да се мијат на 125 степени, 30 секунди. Потоа процедете ги и ставете ги во фрижидер.
Чувајте ги доматите надвор од фрижидерот
Ставањето домати во фрижидер може да изгледа како сигурен начин да го одржите свеж, но размислете повторно.
Една од најчестите грешки во складирањето на храна е да ги ставите доматите во фрижидер, бидејќи ладната температура го менува вкусот и ја трансформира неговата текстура за само неколку дена.
Наместо тоа, ставете ги во сад обложен со хартија. Температурата е, исто така, важен фактор при чување домати. Треба да бидат подалеку од извори на топлина и директна сончева светлина.
Освежете ја марулата со ладна вода
Ако марулата почнува да изгледа малку овенато, како резултат на студената температура на вашиот фрижидер, или ако е премногу долго на полицата, можете лесно да ја освежите со тоа што ќе ја измиете во ладна вода.
Едноставно поставете ги листовите во голем сад со мраз. Една минута или две ќе бидат доволни за да ја направат свежа и нова! Може да ги погледнете чекорите за крцкава марула овде.
Замрзнете ги овошјето и зеленчукот
Ако се преценувате со количината на купената храна, не ја фрлајте веднаш. Наместо тоа, исецкајте зрело овошје и зеленчук и замрзнете ги за подоцна.
Можете да замрзнете храна како што се пиперки, боранија, брокула, зелка, целер, краставици, кромид, печурки, јагоди, боровинки, банани, итн.
Само треба да ги исплакнете со врела вода пред да ги ставите во замрзнувач. Ова ќе ги неутрализира бактериите присутни во храната.